11 november 2020
Restaurant Over de Kook, 18.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur)

Toon Walraven vertelt ons meer over zijn leven, zijn nieuwe werk en ook over o.a. vrachtwagenovervallen.
Deze lezing stond eerder gepland voor begin april dit jaar, maar werd geannuleerd vanwege de coronamaatregelen.

Oud-crimineel Toon is uit de war en helpt nu mensen die in de war zijn

Ooit was Toon Walravens uit Eindhoven danig ‘van het padje’. Nu spreekt hij over die ervaringen op congressen en is hij lid van het landelijk team dat zoekt naar een aanpak van het verschijnsel 'verwarde personen.

Samen met auteur Arnold Otten schreef Toon Walravens het boek 'Toon W. is hersteld.'

In het boek wordt beschreven hoe Toon opgroeit en in de criminaliteit belandt. Drank, drugs, diefstal en vechtpartijen domineren zijn leven. Na diverse korte detenties, waarover hij in het boek uitgebreid vertelt, krijgt hij aan het begin van de jaren negentig vijf jaar gevangenisstraf als leider van een criminele organisatie. Ook de golf van vrachtwagenovervallen stonden op zijn lijst van misdaden. Die straf betekent voor hem de ommekeer.

In de gevangenis besluit Toon om het roer om te gooien. Maar dat gaat niet zomaar. De relatie met zijn vrouw, Andrea, geeft hem de noodzakelijke steun. Ook als hij bij GGzE voor het eerst behandeld wordt voor de ondertussen vastgestelde psychiatrische problematiek. Toon gaat, met vallen en opstaan, op zoek naar zichzelf en besluit zijn ‘sociale’ kant te ontdekken.

Nog tijdens zijn behandeling komt hij in de cliëntenraad van GGzE. Later zal hij er vrijwilligerscoördinator worden en is hij de eerste ervaringsdeskundige in Nederland die gedetineerden en begeleiders ondersteunt op het gebied van herstel en terugkeer in de maatschappij. In het laatste deel van het boek vertelt Toon over zijn visie op het Nederlandse gevangenisbeleid.

Het boek gaat op zoek naar de vraag waarom Toon heeft gedaan wat hij deed. Zit er een steekje los, is het zijn slechte jeugd, zijn het de drugs? En welke kracht is er nodig geweest om het leven te doen kantelen?