8 december 2021
Restaurant Over de Kook te Wilhelminadorp, 18.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur)

Dinerbijeenkomst met een lezing door de heer André Jurres met als onderwerp 'Heeft waterstof de toekomst?'

Heeft waterstof de toekomst?

Naast de Sloecentrale, in Vlissingen-oost (foto hieronder), moet over drie jaar een fabriek voor groene waterstof staan. Havenbedrijf North Sea Port heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend met het bedrijf VoltH2. ,,Over uiterlijk 24 maanden gaat de spade de grond in”, verwacht directeur Andre Jurres.

Deze nieuw te bouwen fabriek van het bedrijf VoltH2, waarvoor bijna 28.000 vierkante meter beschikbaar is, wordt relatief kleinschalig. Er wordt begonnen met een elektrolyse-eenheid van 25 megawatt. Die kan jaarlijks tot 3,6 miljoen kg (3600 ton) groene waterstof produceren. Dat is waterstof die wordt gemaakt met duurzame energie, in dit geval van windmolens op zee. De fabriek kan worden verviervoudigd tot 100 MW met een potentiële productie van 14.400 ton groene waterstof per jaar. De investering bedraagt in de eerste fase 35 miljoen euro. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan 100 miljoen euro. 

Directeur André Jurres zal ons haarfijn uitleggen het hoe en waarom van deze waterstoffabriek en wat de toekomst zal zijn van het gebruik van waterstof.

Waterstof als energiedrager wordt gebruikt als brandstof voor voertuigen of schepen, als grootschalige verwarming en in de chemische industrie. Ook de veiligheid zal een grote rol spelen voor de toekomst van het gebruik van waterstof als energiedrager. Het element biedt daarnaast ook kansen voor de verduurzaming van de industrie. Een aantal  bedrijven in Zeeland en België bundelen hun krachten om de CO2-uitstoot te beperken.

André Jurre verwacht een explosieve groei van de sector. Die is voor Nederland en Europa van levensbelang om de uitstoot van schadelijk broeikasgassen terug te dringen, zoals in het verdrag van Parijs is afgesproken.

Over drie jaar staat er een groene waterstoffabriek in Vlissingen-oost

Korte intro over André 

André Jurres (°1963) heeft een technische en een marketing achtergrond. Hij heeft meer dan 25  jaar professionele ervaring in de sectoren van telecommunicatie en energie. Aan het begin van zijn  loopbaan specialiseerde hij zich in het management van multimedia en “turnkey” projecten,  nadien was hij verantwoordelijk voor telecom bedrijven bij Telia Sonera, Belgacom en KPN mobile. In november 2001 richtte André Jurres WattPlus(later Essent Belgium) op als nieuwe  energieleverancier op de Belgische markt en met de bedoeling om actief mee te werken aan een  succesvolle vrijmaking van de markt. Als eerste startte WattPlus/Essent Belgium in 2003 om groene  stroom op grote schaal aan de Vlaamse gezinnen aan te bieden. Van september 2002 tot  september 2006 was hij CEO van Essent Belgium. Vandaag is hij ondermeer medeoprichter van  NPG Energy(tot 04/2017) en nu Volt energy, een ontwikkelaar, investeerder en morgen uitbater  van duurzame productie. Verder werkte hij van 2007 tot 2010 voor een Scandinavisch  energiebedrijf(Dong energy nu bekend als Orsted) waar hij onder andere de raad van bestuur  adviseerde over de energiemarkt in de Benelux. In totaal heeft André meer dan 10 bedrijven mee  helpen uitbouwen in vier verschillende landen en is dusdanig goed geplaatst om zijn visie te geven  over onderwerpen zoals liberalisering processen, hoe positioneer ik een nieuwe speler in de markt,  the echte prijs van onze energie, de rol van de regering in de ontwikkeling van duurzame energie,  het business model voor duurzame energie, wat is er verkeerd gegaan met de telecom  liberalisering en wat kunnen we ervan leren, welke regulering hebben we nodig om een markt te  liberaliseren, energie van a tot z(voor leken), wat is van belang en wat niet in ondernemen en wat  is de echte waarde van het liberaliseren van markten. Als auteur van verschillende studies is André  in regelmatig contact met alle niveaus van de politieke en zakelijke wereld. Hij geeft lezingen in  het Nederlands, Engels en Frans. Verder startte hij in juli 2006 een energieblog die vandaag iedere  week duizenden lezers heeft in de Benelux.