13 november 2019
Witte Lelie, Goes, 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur

Dinerbijeenkomst met lezing door Jaap Broodman (van provincie Zeeland) over de Pulsvisserij.

Hoe is het ontstaan? Hoe is het bestuurlijk geregeld in Nederland en Europa? Hoe gaat de politiek hiermee om? Wat is de toekomst?

Pulsvisserij

De Nederlandse kottervisserij maakt zware tijden door. Door de aanstaande Brexit, de aanlandplicht, het ruimtebeslag op de Noordzee en het recente verbod op de pulsvisserij hangen donkere wolken boven deze eeuwenoude sector. Over met name het laatste onderwerp is al veel gezegd en geschreven. Ook de provincie Zeeland zal de negatieve gevolgen van het pulsverbod ondervinden. 

Over hoe het zover gekomen is, de huidige stand van zaken én de toekomst van de kottervisserij zal Jaap Broodman, beleidsadviseur Visserij & Aquacultuur van de provincie Zeeland, op woensdag 13 november a.s. na de maaltijd een presentatie verzorgen.   

Achtergrond

De pulskorvisserij wordt toegepast bij de visserij op platvis. In die visserijtak worden technieken gebruikt die de platvis van de bodem opschrikken, zodat de vis vervolgens met het net kan worden opgeschept. Bij de conventionele boomkorvisserij vindt het opschrikken plaats door beroeren van de zeebodem met zogenoemde wekkerkettingen. Dit zijn stalen kettingen die in de breedte van de netopening zijn gemonteerd (wekkers) of meer achter in het net aan de grondpees (kietelaars) en die over de zeebodem worden gesleept. Het vistuig dat bij de pulskorvisserij wordt gebruikt, de puls, heeft geen wekkers en kietelaars maar kabels met elektroden voorzien van geïsoleerde en geleidende elementen die in de sleeprichting zijn opgehangen. Met de pulskor wordt korte tijd een elektrisch veld op de zeebodem opgewekt. Diervriendelijk is het volgens critici niet, maar de vis wordt door de stroomstoot niet gedood of verdoofd. De bodemvis reageert met een soort stuip, een onwillekeurige schrikreactie waardoor hij uit het zand opspringt en in het net terechtkomt.
Deze manier van vissen vraagt minder energie omdat het tuig lichter is, een lagere vissnelheid vereist en minder in contact staat met de zeebodem en dus minder weerstand oplevert. Daardoor is minder brandstof nodig om het tuig te gebruiken en is het dus goedkoper in gebruik. Omdat de pulskor de zeebodem niet 'omploegt', vernielt deze manier van vissen het ecosysteem van de bodem minder dan de traditionele boomkor.