Lions zamelen oud en vreemd geld in

Record opbrengst Oud en Vreemd Geld

Inclusief de premie van 50% van Wilde Ganzen heeft de actie van 1 juli 2018 tot 1 juli 2019 landelijk € 130.000,-- opgebracht. Dat is een record! Sinds de start van de stichting is dat € 781.000,--. Wat 52000 oogoperaties mogelijk maakte.
98% van alle Nederlanders heeft al jaren vreemd en oud geld in de bureaula liggen en weet niet goed war er mee te doen. Supermarketen en Lionsclubs bieden gezamelijk de oplossing om met dat 'dode' geld wat goeds te doen: oogoperaties in derdewereldlanden mogelijk maken. Gemiddeld zo'n 40 lionclubs over het hele land verspreid beheerden 65 verzamelzuilen. Gemiddeld brengt zo'n zuil €2000 op.
Bij ons in de club in Albert van Opdorp daar zeer actief mee bezig.

Jaarvgerslag 2018-2019 >>

Elke Nederlander heeft vreemd en oud geld in huis rondslingeren en weet niet goed wat er mee te doen. Via de verzamelzuilen kunnen de Lions er een zinvolle bestemming aan gegeven.

Jaarlijks worden 700.000 (2200 kilo) munten en 10.000 bankbiljetten uit 160 landen ingezameld De Lions zetten via hun netwerk alles om in euro’s. Oud geld, dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt op veilingen aan de hoogst biedende verzamelaar verkocht.
De besteding gaat volgens het “Robin Hood” principe: rijken betalen voor armen.
De besteding aan oogoperaties gaat volgens het “Robin Hood” principe: rijken betalen voor armen. Een oogoperatie in derdewereldlanden kost € 30. De rijke betaalt € 15 meer. Wij geven € 15 en de kliniek heeft weer € 30 om een arme blinde gratis te opereren.

Een indrukwekkende film over een oogkamp in de Himalaya staat op www.vreemdenoudgeld.nl

Lions zijn onbetaalde vrijwilligers en bij hen blijft er dus nooit iets aan de strijkstok hangen. Daarom werd de charitatieve tak van de Lions door een VN agency tot de beste Niet Gouvernementele Organisatie (NGO) ter wereld uitgeroepen. Met 1.4 miljoen Lions in 205 landen, zijn de Lions de grootste NGO ter wereld.

Hoe het werkt

De deelnemende Lionsclubs legen de zuilen en doen een voorsortering. Het ingezamelde geld wordt als volgt in euro’s omgezet:

1. Lions nemen geld mee op hun reizen en betalen de tegenwaarde in euro’s;

2. Een KLM-purser neemt zakken met 10 à 20 kg munten mee naar verre landen;

3. Het zilver-, nikkel- en kopergeld wordt verkocht tegen kiloprijs;

4. Wat niet inwisselbaar is volgens A of B wordt verkocht via een oud geld veilingen.

De beste NGO ter wereld

De wijze waarop Lionsclubs wereldwijd sinds 80 jaar aan blindheidbestrijding doen, was reden voor een Verenigde Naties-agentschap om Lions Clubs International Foundation uit te roepen tot de beste NGO (niet-gouvernementele organisatie) ter wereld. Lions zijn vrijwilligers die voor niets werken. Lions kennen geen strijkstokken. De werkgroep dankt het management van supermarkten en iedereen die aan de actie meewerkt.

Herbert Verseveldt, coördinator werkgroep oud en vreemd geld actie

E-mail: vreemdgeldblinden@lions.nl GSM 06 515 79 702.

Voorraad

De verwachting is dat de oud en vreemd geld actie voor de Stichting Lions Werkgroep Blinden/Fight for Sight in het jubileumjaar” 100 jaar Lions”, € 100.000 zal opbrengen (en in totaal sinds de start een half miljoen). Om dit te halen, doet de werkgroep oud en vreemd geld een beroep op Lions en niet Lions om op hun wereldreizen courant papiergeld mee te nemen. Onderstaand een overzicht van het COURANTE PAPIERGELD dat de werkgroep op dit ogenblik in voorraad heeft. Courant, je kan er dus je hotel , fooitjes en biertje mee betalen in het betreffende land.

Als je een mailtje stuurt aan herbert.verseveldt@ziggo.nl (de coördinator van deze actie), stuurt hij het papiergeld per post naar je huisadres met de informatie waar de tegenwaarde in euro’s heen moet. De werkgroep rekent altijd de middenkoers volgens de Oanda currency converter. (Als je papiergeld koopt bij je bank of wisselkantoor hier of aldaar, betaal je al gauw 20% meer dan de middenkoers). Altijd makkelijk als je al wat lokaal geld bij je hebt bij aankomst  op je bestemming.

De voorraad:

Landen waarvan COURANT PAPIERGELD in voorraad is (meer dan € 50) op 26 februari 2020

waarde in euro´s

Algerije